Vad är ett systematiskt arbetsmiljöarbete?
En introduktion i hur du som arbetsgivare bör arbeta, både på lång och kort sikt, samt strategiskt som operativt.

Så skapar vi en trygg och hälsosam arbetsmiljö tillsammans
Alla arbetsgivare har ansvar för att aktivt arbeta med att förbättra arbetsmiljön. Det handlar om att skapa en säker och hälsosam arbetsplats där både fysiska, psykiska och sociala faktorer tas i beaktande. Enligt arbetsmiljölagen ska detta arbete vara en naturlig del av den dagliga verksamheten, och för att lyckas med det behöver det finnas tydliga rutiner och riktlinjer.
Läs mer om arbetsmiljölagen här.
För att säkerställa en bra arbetsmiljö måste arbetsgivaren regelbundet kontrollera arbetsförhållandena och identifiera eventuella risker. Om något inte står rätt till är arbetsgivaren skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att förhindra sjukdom och skador. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete hjälper oss att skapa en tryggare och hälsosammare arbetsplats för alla.
Aktiviteter
Det här är en processkarta med ett flöde av återkommande aktiviteter.
Bilden symboliserar samtliga delar i arbetsmiljöarbetet och du ser även referenser till paragraferna i föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1).
Alla delar är lika viktiga.
Stöd- och ledningsprocesser
Nedan ser du de stöd- och ledningsprocesser med tillhörande paragrafer som utgör grunden till ett fullgott arbetsmiljöarbete och hela tiden omsluter aktiviteterna (hjulet) som beskrivits ovan.
Samarbeta (4 §)
Skapa rutiner (5 §)
Fördela uppgifter (6 §)
Skaffa kunskap (6, 7 och 12 §)
Arbetsmiljöpolicy och uppföljning under året
Andra beståndsdelar i ett effektiv arbetsmiljöarbete är inte minst en tydlig och väl förankrad arbetsmiljöpolicy (5 §) Den utgör grunden i ert arbete.
Att ha en löpande uppföljning varje år (11 §) är ett måste.
Planering för en bättre arbetsmiljö
Vår hälsa påverkas av allt vi gör på jobbet – både aktiviteterna vi utför och de attityder vi möter under arbetsdagen. Genom att införa ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan ni skapa rutiner som förebygger många orsaker till ohälsa och istället främjar välmående. Nyckeln till framgång är att göra arbetsmiljöfrågor till en naturlig del av det dagliga arbetet.
Se till att regelbundet diskutera arbetsmiljön på era möten så att ni kan planera och hantera eventuella utmaningar. Fundera även på hur ni kan utföra era arbetsuppgifter på ett sätt som bidrar till en trygg och hälsosam arbetsmiljö. Arbetsmiljön omfattar allt från fysiska faktorer till hur arbetet är organiserat och de sociala relationerna på arbetsplatsen.
Skapa bra förutsättning på arbetsplatsen
Hur samarbetar chefer och medarbetare på er arbetsplats idag? Vilka rutiner finns för att hantera arbetsuppgifter och leda arbetet? Hur ser ni till att ni har rätt kompetens och att den utvecklas? Vet alla vem som ansvarar för vad?
Svaren på dessa frågor är viktiga för att kunna hantera det dagliga arbetet effektivt. Hur ni organiserar verksamheten bör också återspeglas i hur ni arbetar med arbetsmiljön.