Skip to content Skip to footer

Den hybrida arbetsplatsen är inte svartvit

Det är lätt hänt att gå i fällan att tro att medarbetarnas syn på distansarbete är entydig men med fakta uppslaget mellan händerna ser vi tydligt att vi vill fortsätta jobba på distans, men inte alls i den omfattning man kan tro.

En undersökning från YouGov i januari 2023 (*) visade att en överväldigande majoritet av de arbetsföra ville fortsätta jobba helt eller delvis på distans. Resultatet hade ökat med fem procentenheter från tidigare 88 procent till nuvarande 93 procent.

Det är ganska enkelt att hamna i ett raljerande där man klumpar ihop massorna. Att fler än 9 av 10 vill fortsätta jobba på distans betyder verkligen inte att det historiska kontoret ska ersättas av ett hemmakontor på heltid, och där behöver vi djupdyka litet mer i underlaget. Faktum är att knappt en femtedel vill arbeta hemifrån varenda dag i veckan och 16 procent skulle vilja jobba hemifrån fyra dagar per vecka. Men hela 58 procent vill faktiskt befinna sig på den ordinarie arbetsplatsen en stor del av veckan, eller till och med en större del av den.

Läs mer om att 9 av 10 vill fortsätta arbeta på distans och hur det utmanar ledarskapet.

44 procent av de tillfrågade upplever att de känner sig mer engagerade när de jobbar på distans, vilket är en ökning från tidigare 37 procent. Det betyder att den hybrida arbetsplatsen vinner mark men är absolut inte ett facit för hur vi skapar en bättre arbetsmiljö.

Vi ser i våra kunddialoger att det är ganska lätt att fastna i en svartvit bild av världen när det kommer till medarbetarnas önskade läge sett till var man befinner sig när man jobbar. Det är oerhört viktigt att komma ihåg att se varje människa för den hen är för att kunna skapa de allra bästa förutsättningarna, oavsett om personen i fråga vill jobba mycket eller litet på distans.

Ett ledarskap som tar sig tiden för varje människa är vägvinnande. Här är det också viktigt att standardisera ett förfarande som är möjligt för den specifika organisationen, och det grundar sig i medarbetardialogen. Varenda individ kan och ska troligtvis inte ha en skräddarsydd lösning, det är inte möjligt i praktiken.

Det kan vara på sin plats för alla företagsledare att våga ifrågasätta tidigare och kanske nuvarande arbetssätt. Arbetar du förlegat eller har du anammat den nya världen? Går det att med små medel förändra hur ni arbetar idag för att tillgodose en större del av medarbetarnas behov?

Verksamheten ska fungera, ja, förmodligen till och med växa, men är det skrivet i sten att förändrade beteenden i var och hur vi arbetar, motverkar detta? Varför inte utmana vad som varit och vrida litet i upplägget? Och viktigaste av allt – förändra inte något innan du undersökt vad medarbetarna faktiskt önskar. Tillsammans ni skapar en hållbar lösning.

Var börjar du? Varför inte inleda med att göra en enklare inventering av verksamheten där ni på era kommande medarbetarsamtal förhör er om hur varje individ faktiskt vill ha det. Eller ännu bättre, nyttja kraften i digitaliseringen och få svar från organisationen inom ett dygn. I Hartic kan du enkelt ta reda på vilka förutsättningar och förväntningar som råder hos er.

Undersökningen är som alltid anonym, för tillförlitlig data, och i sammanställningen får du en tydlig fingervisning om vad majoriteten vill se.

Nästa steg är att se över huruvida du kan förändra tidigare strukturer, om så medarbetarna önskar det. Och glöm aldrig den tydliga kommunikationen – om vissa önskemål inte går att tillgodose, var då tydlig med varför. Bara det skapar samsyn.

* Undersökningen genomfördes av YouGov i januari 2023. 1 015 medarbetare i åldrarna 18-64 fick ta ställning till 61 frågor som mätte hur väl deras arbetsgivare presterade inom fem olika områden. Denna undersökning har även gjorts under 2021, 2019 och 2016. Se hela undersökningen på greatplacetowork.se.