Skip to content Skip to footer

Frihet och utmaningar i en ny arbetsvardag

Allt fler människor föredrar distansarbete och det har snabbt blivit det normala på många arbetsplatser världen runt. Med distansarbete får medarbetare och chefer möjligheten att sköta sitt jobb från sin tryggaste plats vare sig det är från kontoret, hemmet, en annan stad eller ett mysigt café.

En flexibel arbetsplats har sina fördelar men med den följer också utmaningar. Hur kan vi skapa en god arbetsmiljö där alla, oavsett var de arbetar ifrån, känner sig inkluderade, engagerade och produktiva?

Friheten att styra sin arbetsdag

Att skapa en hybrid och flexibel arbetsplats är ett viktigt verktyg som ger anställda möjligheten att skapa bättre balans mellan arbetet och privatliv. En studie av Arbetsmiljöverket (2021) visade på en bred acceptans för distansarbete där 9 av 10 anställda inom “kontorsarbete” anser att de kan arbeta effektivt hemifrån.

Genom att erbjuda möjligheten att arbeta på distans kan medarbetaren planera sin dag och strukturera upp sitt arbete efter sina egna behov. Med en arbetsmiljö som främjar frihet kring hur personalen vill strukturera sina arbetsdagar, skapas ökad trivsel bland medarbetarna. Det ökar engagemanget och är en viktig faktor i att skapa en attraktiv arbetsgivare.

Dessutom öppnas dörrar för fler kunniga medarbetare då den geografiska placeringen inte längre är avgörande.

Att följa denna trend som arbetsgivare, som har sin bakgrund i en pandemi som ställde nya krav och en ständigt ökande digitalisering, är inte bara viktigt för att ha nöjda medarbetare, utan ofta avgörande för att behålla talang och attrahera nya stjärnskott.

Utmaningar på den moderna arbetsplatsen

Bristen på fysisk kontakt mellan individer och grupper underlättar inte kommunikationen. Vid distansarbete blir det svarare att förstå varandra och missförstånden ökar. Även effektiviteten kan påverkas negativt då de snabba besluten uteblir då det inte längre är lika enkelt “att bara spring förbi kontorsgrannen”.

Arbete hemifrån innebär även att man går miste om den sociala aspekten som att integrera med chefer och kollegor. Det kan leda till en känsla av ensamhet, där medarbetare känner sig isolerade och bortkopplade från det professionella arbetslivet. Anställda kan uppleva det blir svårare att bygga värdefulla relationer och öka sitt nätverk inom organisationen.

Trots att distansarbete kan bidra till en bättre balans mellan medarbetares arbete och privatliv, finns det en risk för att denna balans rubbas. När man förlorar strukturen som den fysiska arbetsplatsen erbjuder är det vanligt att arbetstiden påverkas och det upplevs stressrelaterat. Det blir mindre tydligt när det är dags att avsluta arbetsdagen, vilket resulterar till att gränsen mellan arbetstid och fritid suddas ut.

Hur ska du navigera på framtidens arbetsplats?

För att bibehålla en hälsofrämjande arbetsmiljö och en stark företagskultur bör organisationen aktivt arbeta med:

  • Att skapa tydliga riktlinjer och förväntningar kring distansarbete.
  • Att säkerställa en god ergonomisk arbetsmiljö oavsett var man jobbar.
  • Att främja kommunikation och samarbete.
  • Att förebygga stress och ohälsa.
  • Att skapa möjligheter för social interaktion och kulturbyggande.
  • Att utbilda inom hur man använder teknik för kommunikation och samarbete på
    distans.

En nyckel är rätt systemstöd för att enkelt jobba med arbetsmiljön. När vi är utspridda är vikten av digitaliseringen ännu större. Det innebär inte att arbetsmiljöarbetet blir lidande – tvärt om blir det tydligt för alla individer inom organisationen, oavsett om du är Vd, HR-chef, mellanchef eller medarbetare.

Läs mer om funktionerna i Hartic och se hur du gör ert systematiska arbetsmiljöarbete enkelt, tydligt och digitalt.