Skip to content Skip to footer

Framtidens ridskola bygger på trivsel, samarbete och utveckling

KundBodens RidklubbGrundad1968VerksamhetIdrottsföreningShare

I Bodens kommun finns det fem utpekade tillväxtområden i den strategiska planen för samhället och näringslivet. De har identifierats utifrån den utvecklingspotential dessa besitter i relation till de unika erbjudanden som finns i kommunen. Ett av områdena är Hästnäringen. Som en del av den finner vi Bodens Ridklubb som utvecklats enormt de senaste åren, där man nu även arbetar med Hartic för att bli en ännu mer attraktiv arbetsgivare.

Bodens Ridklubb, grundad 1968 med rötter från Boden Fältridklubb sedan 1907, strävar inte bara efter att vara en framstående förening utan också en arbetsplats där människor trivs och mår bra. För dem är hur de arbetar tillsammans en avgörande faktor för en positiv arbetsmiljö.

– Samarbetet och förståelsen för varandra är viktig. Det är nödvändigt att alla känner sig trygga med varandra och sina arbetsuppgifter, berättar Paulina Mannberg, Verksamhetschef.

Med Boden som norra Sveriges hästtätaste ort och platsen för Sveriges nordligaste travbana finns det gott om möjligheter för hästälskare. Trav och ridsport är djupt förankrat i regionen med tävlingar året runt och flera näringsidkare som stöder näringen. Boden erbjuder inte bara tävlings-, tränings- och utbildningsmöjligheter utan även en stor veterinärkompetens och hästnära boenden.

Bodens Ridklubb tar i och med användningen av Hartic, ett ytterligare steg närmare sin vision om en arbetsplats där alla trivs och utvecklas, samtidigt som de bidrar till att stärka hästnäringen och gemenskapen i regionen.

– Hartic är ett bra sätt att fånga upp förändringar hos medarbetarna, säger Paulina Mannberg. Vi jobbar nära varandra och det är en förutsättning att alla hjälps åt och bidrar men också att alla får ha en dålig dag och att det finns någon annan som kan ta täten den dagen.

Genom att lyssna på medarbetarna, analysera resultat och vidta åtgärder i Hartic, har föreningen lyckats fånga upp förändringar i arbetsmiljön i ett tidigt skede och snabbt sätta in åtgärder för att säkerställa en positiv arbetsplats.

– Vi gör oss redo för att expandera med nya lokaler och det kräver kompetensutveckling. Vi vill alla göra Bodens Ridklubb till det självklara valet när man vill utvecklas som ryttare och hästägare. Utveckling är vad som står för dörren och vi ser fram emot alla nya utmaningar, fortsätter hon.

Föreningen har fått en ökad medvetenhet om det goda samarbetet och trivseln i organisationen. Det har bland annat stärkt deras sammanhållning som team.

Ett fint exempel på det goda arbetet är när Pernilla Eriksson, Ridlärare på Bodens Ridklubb, vann utmärkelsen Årets ridlärare i Sverige 2023.

– Man lägger ner sin själ i det här jobbet så detta betyder jättemycket för mig. Jag blev både glad, stolt och rörd, säger Pernilla Eriksson om priset som delades ut på Ryttargalan i Stockholm den 29 november, allt i Svenska Ridsportförbundets regi.

Emilia Sahlén, företagschef på Granngården och dess satsning på ridsporten, betonade hur viktiga ridlärarna är för ridskolornas sociala betydelse i samhället.

– Priset ligger Granngården väldigt varmt om hjärtat eftersom ridlärarna i allra högsta grad inspirerar till ett liv i samklang med djur och natur, något som även vi på Granngården står för.

Se gärna filmen om Pernilla Eriksson där hon berättar mer om hennes arbete.

Under samma år vann föreningen även Ridsportens Trygghetspris. Så här löd motiveringen:

För den helgjutna satsningen Hej på dig som sprider pepp och värme i hela föreningen och inspirerar till hur alla i det lilla kan göra stor skillnad för andra. Initiativet vuxen i stallet är dessutom mycket viktigt för att det alltid ska finnas trygga och lyhörda vuxna kring barnen i stallet.

– Stallet ska vara en trygg plats för alla, säger Paulina Mannberg. Att säga “hej” och bemöta varandra på ett bra sätt är en lika enkel regel som att inte springa i stallet. Och jag vill även rikta ett stort tack till ICA Kvantum och Team Sportia i Boden som såg till att hela skaran på fjorton ungdomar fick resa till Stockholm och ta emot priset på Friends Arena.

Hon betonar hur viktig ungdomsverksamheten är för föreningen. De satsar mycket resurser på internutbildning och att stötta dem i deras vardag.

Boden är unikt genom möjligheterna till centrumnära mark för dem som vill kombinera sitt boende med sin passion för hästar. Här kan man bygga en hästgård tio minuter från centrum eller erbjuda barnen Bodens största fritidsgård i form av den kvalitetsmärkta ridskolan utan kötid.

Är du företagare, föreningsmänniska eller bara intresserad av hur du kan arbeta systematiskt med arbetsmiljön för att öka din organisations attraktionskraft? Vi låter alla testa Hartic gratis under ett par veckor, just för att du aldrig ska behöva fundera på om det var en bra investering (49 kr per användare).

Vill du också skapa framtidens idrottsförening? Boka en demo av Hartic så visar vi dig styrkan i verktyget.

Besök Bodens Ridklubb eller varför inte surfa in på deras webbplats om du har ett intresse för näringen och en arbetsgivare som ligger i framkant.